Det är viktigt att du jämför hundförsäkring innan du väljer

På senare år har ämnet med djurförsäkringar hamnat allt mer i rampljuset. Detta i takt med att vi människor mer och mer börjar betrakta våra husdjur som fullfjädrade familjemedlemmar. I och med detta anstränger vi oss också mer för att skydda dem. Därför är det viktigt att du jämför hundförsäkring innan du väljer att teckna en sådan. För på grund av de höga veterinärkostnaderna kan det kosta dig en hel del att fatta fel beslut. Läs vidare så berättar vi mer!

Därför är det viktigt att du jämför hundförsäkring innan du väljer

Det finns många viktiga skäl till att det är viktigt att du jämför hundförsäkring innan du väljer att teckna en sådan. Genom att försäkra din hund på rätt sätt kan du få ett bra ekonomiskt skydd i händelse av att du tvingas bekosta omfattande kostnader för veterinärvård. På så vis kan du ta bättre hand om din hund och samtidigt få en större sinnesro.

När du väljer mellan olika försäkringar är det dock viktigt att du jämför de olika alternativen utifrån dessa faktorer:

 • Pris. Priset för en försäkring kan variera en hel del beroende på en mängd olika faktorer. Några av de faktorer som spelar en roll i detta hänseende är din hunds ras, ålder och hälsostatus. Dessutom blir försäkringen vanligtvis dyrare ju mer omfattande försäkringsskydd den erbjuder. Därför bör du göra en noga jämförelse mellan olika alternativ från diverse försäkringsbolag.
 • Skydd. Som vi redan har nämnt kan även försäkringsskyddet variera ganska mycket mellan de olika alternativen. Vad detta innebär är helt enkelt att långt ifrån alla hundförsäkringar är likvärdiga när det kommer till det skydd som de erbjuder. Till exempel kanske inte vissa täcker förebyggande vård eller rehab, medan andra har undantag för redan befintliga tillstånd eller vissa hundraser. Därför bör du noggrant läsa villkoren och sätta dig in i exakt vad som gäller.
 • Rabatter. När du jämför hundförsäkring bör du även hålla ett öga öppet för eventuella rabatter. Till exempel kan du ibland få ett lite nedsatt pris om du samlar alla dina försäkringar hos ett specifikt försäkringsbolag.
Kategorier Ny

Olika situationer där du kan behöva låna 25000 kronor

Att låna 25000 kr är ett viktigt beslut att fatta. Lånet kan hjälpa till att täcka större utgifter eller ta dig ur en tillfällig ekonomisk knipa. Även om detta förstås är en ansenlig summa pengar kan det vara svårt att avgöra när det är mest gynnsamt att ta ett sådant lån. Du kan dock säkerställa att pengarna används på ett vettigt sätt genom att följa några grundläggande riktlinjer och planera noggrant.

5 situationer då du kan behöva låna 25000 kronor

Överväger du att ta ett lite större lån men vill försäkra dig om att du gör ett ansvarsfullt val? Då kan du vilja fundera lite grann över situationen och se till så att du fattar ett vettigt beslut. Några exempel på situationer då du faktiskt kan behöva låna 25000 kronor är då du:

 • Ska renovera hemma. Om du planerar att genomföra en större renovering i din bostad kan du behöva ett lån. Så är fallet när du till exempel vill bygga ut bostaden, alternativt renovera köket eller badrummet. Då kan ett lån på detta belopp hjälpa till att finansiera projektet. Renoveringen gör dessutom inte bara din bostad trevligare utan kan även bidra till att öka värdet på den.
 • Köpa en bil. Genom att låna 25000 kronor kan du enklare finansiera köpet av en nyare och mer pålitlig bi. Detta kan vara särskilt viktigt om du är beroende av bilen för att ta dig till jobbet eller för att utföra vardagliga uppgifter.
 • Starta ett eget företag. Om du har en dröm om att starta ditt eget företag kan ett lån som detta ge dig det kapital som behövs för att komma igång. Pengarna kan användas till att köpa utrustning, hyra lokal, marknadsföra ditt företag eller till och med anställa en medarbetare.
 • Betalning av skulder. Lånet kan också användas för att konsolidera befintliga skulder till ett enda lån. Detta kan göra det enklare att hantera dina skulder och kanske till och med sänka dina månatliga betalningar.
 • Står inför en investeringsmöjlighet. Står du inför en investeringsmöjlighet som du tror kan ge en hög avkastning? Då kan ett lån hjälpa dig att dra nytta av denna möjlighet. Men det är viktigt att tänka på att investeringar alltid kommer med risker, och du bör alltid konsultera en finansiell rådgivare innan du tar detta steg.

Så kan en platsbyggd walk in closet utformas och användas

Vissa anser kanske att en platsbyggd walk in closet är något av en lyx. Men faktum är att dessa specialanpassade klädkammare blir allt mer populära och vanligt förekommande inslag i svenska bostäder. Detta beror på att de har flera fördelar gentemot mer traditionella lösningar för förvaring av kläder, såsom vanliga garderober.

Men exakt vad är en platsbyggd walk in closet egentligen och hur kan den utformas? Detta är två av de frågor som vi kommer att besvara i denna artikel!

Utformningen av en platsbyggd walk in closet

En platsbyggd walk in closet är helt enkelt en klädkammare som har byggts på plats och därmed är specialanpassad för rummet ifråga. I en sådan klädkammare kan du förvara alla dina kläder, skor och accessoarer. Precis som namnet antyder kan du bildligen gå in i garderoben när du vill plocka fram dina plagg. Detta gör det betydligt enklare att komma åt dem på ett smidigt sätt jämfört med om de hade förvarats i en traditionell garderob.

Dessa specialanpassade klädkammare kan utformas på flera olika sätt. De kan variera i storlek och därmed passa allt från mindre ytor till att vara större och sträcka sig över ett helt rum.

6 fördelar med denna lösning för klädförvaring

Dessa är de viktigaste fördelarna med att välja denna lösning för klädförvaring framför en garderob:

 • Mer utrymme. Till skillnad från en vanlig garderob får du här betydligt mer plats att förvara dina kläder på ett snyggt och trevligt sätt.
 • Hyllor och hängare. Ofta kan du sätta in såväl hyllor som hängare och andra system för organisering av kläder i en klädkammare.
 • Lådor. Utöver hyllor och hängare kan du även välja att placera vissa plagg i lådor.
 • Belysning. En annan fördel med denna lösning för klädförvaring är att du kan lysa upp utrymmet på ett trevligt sätt.
 • Speglar. En vanlig, tråkig garderob har sällan speglar som du kan spegla dig i. Men sådan kan du absolut välja att sätta in i din specialbyggda klädkammare!
 • Sittmöbler. Faktum är att du till och med kan välja att sätta in sittmöbler där du själv och/eller andra kan sitta och planera påklädseln.
Kategorier Ny

De viktigaste skillnaderna mellan fritidshus och permanentbostäder

När det kommer till att äga en bostadsfastighet finns det ibland vissa saker som behöver redas ut. En av dessa saker är skillnaderna mellan en permanentbostad och ett fritidshus. Bägge dessa typer av bostäder har sina unika fördelar och nackdelar. Dessutom finns det också flera likheter mellan dem. Så vilka är då skillnaderna egentligen? Läs vidare så får du svaret!

4 skillnader mellan fritidshus och permanentbostäder

Dessa är de viktigaste skillnaderna mellan fritidshus och permanentbostäder:

 

 • Syfte och användningsområde. Den främsta skillnaden mellan dessa bägge typer av bostadsfastigheter har att göra med deras syften och användningsområden. En permanentbostad är den plats där du bor större delen av tiden. Fritidsboendet är istället en stuga eller liknande som du kan åka till på helger, semestrar och liknande. Din permanenta bostad har vanligtvis alla de bekvämligheter som du behöver i vardagen medan ditt fritidsboende kan vara utformat för lite kortare vistelser.
 • Läget. Permanentbostäder är generellt sett belägna i mer tätbefolkade områden. De ligger ofta ganska nära skolor, arbetsplatser, butiker, vårdinrättningar och andra faciliteter. Ett fritidshus kan vara mer avlägset beläget på en lugn och avskild plats. Till exempel kan fritidsboendet vara beläget i ett naturskönt och lugnt läge vid en sjö, ett berg eller liknande. Därmed ligger ett större fokus på avkoppling och ett avbrott i vardagen när du besöker det.
 • Storlek och utformning. En annan viktig skillnad mellan permanentbostäder och fritidsbostäder är storleken och utformningen på huset. En permanent bostad, såsom en villa, är generellt sett större och i högre utsträckning utformat för att kunna hysa en familj med alla de dagliga aktiviteter som detta innebär. Därför har de vanligtvis flertalet sovrum, ett fullt utrustat kök, ett vardagsrum och kanske även ett hemmakontor eller hemmagym. Fritidsboendet är istället ofta betydligt mindre samt har även en enklare och mer spartansk utformning.
 • Underhåll. Även underhållet av dessa bägge typer av bostadsfastigheter skiljer sig ofta åt. Vanligtvis kräver en permanentbostad lite mer underhåll än vad ett fritidsboende gör. Detta beror på att du och din familj bor i bostaden under den större delen av tiden. Därmed är det mer angeläget att komma tillrätta med eventuella problem på ett snabbt och effektivt sätt.
Kategorier Ny

Förbättring hos beprövad teknik

Webbplatsen Teleskopguide.se är precis som namnet antyder en guide till teleskop i digitalt format. Denna sajt spinner vidare på den beprövade tekniken med dessa instrument genom att förse sina läsare med allt från köpguider till matnyttig information. Vi människor har faktiskt använt teleskop för att blicka upp mot himlen ända sedan 1600-talet. Med detta sagt är naturligtvis de moderna instrumenten betydligt mer sofistikerade än dåtidens.

Resan från de allra första teleskopen till de mer moderna sådana som används av allt från professionella astronomer till amatörer med en passion för astronomi är väldigt spännande. Här dyker vi därför på djupet och belyser denna historia!

Historien bakom teleskop

Teleskopguide.se är en användbar hemsida för hobbyastronomer som framgångsrikt hyllar teleskopet som instrument. Så här gick det till när instrumentet uppfanns och vidareutvecklades:

 • Lippershey uppfann urmodern till det moderna teleskopet. Historien bakom instrumentet har sin början år 1608. Detta var nämligen det år som holländaren Hans Lippershey tog patent på instrumentet. Han hade då uppfunnit ett redskap som enligt han själv kunde förstora en bild upp till tre gånger.
 • Galileo använder sitt teleskop för att blicka ut i kosmos. Den italienske astronomen Galileo Galilei fick nys om Hans Lippersheys uppfinnig året därpå (1609). Han började omedelbart skissa på sitt alldeles egna teleskop trots att han aldrig hade sett Hans instrument. Trots detta lyckades han få till en variant som kunde ge cirka 20 gångers förstoring. Med detta blickade han ut i kosmos och upptäckte bland annat Saturnus ringar.
 • Kepler bygger sitt eget instrument. Efter att Lippershey och Galileo banat väg började även andra forskare runtom i Europa bygga sina egna teleskop. Den tyske astronomen Johannes Kepler stod näst på tur att ta fram en apparat som han färdigställde år 1611. Denna förbättrade dels förstoringen och vände även uppochner på den bild som betraktades.

Därefter kan vi snabbspola förbi Christiaan Huygens, Isaac Newtons, Chester Halls, och William Herschels uppfinningar för att istället landa på 1800-talet. Det var då som de första enorma teleskopen uppfanns och fick spridning. 1990 lanserade slutligen NASA det första teleskopet att färdas ut i rymden, d.v.s. Hubbleteleskopet. Men än idag fortgår utvecklingen och allt mer sofistikerade instrument uppfinns titt som tätt!

Kategorier Ny

Fem tillägg till en kattförsäkring

Till en kattförsäkring kan ett flertal olika tillägg tecknas. Dessa förbättrar försäkringen på olika punkter och tecknas därmed av personer som önskar få ett extra ekonomiskt skydd vid specifika tillfällen. Exempel är följande:

Medicin

En sak som skiljer sig mellan olika försäkringsbolag är om ersättning för veterinärordinerad medicin ingår eller inte. Om det ingår kan även nivån vara mycket olika. Är högsta ersättningsnivån exempelvis 1500 kronor kan tillägget ”Medicin” tecknas för att höja denna nivå.

 • Ger ersättning för medicin som veterinär har ordinerat.
 • Höjd ersättningsnivå om ersättning ges i ordinarie kattförsäkring.

Rehabilitering

Akut sjukvård ingår i veterinärvårdsförsäkringen. Men därefter kan det följa en tid av rehabilitering. Genom att ha detta tillägg ges ersättning för olika rehabiliterande åtgärder som gör att katten snabbare återställer sig och kan leva som tidigare.

Tandvård

Inom många veterinärvårdsförsäkringar finns undantag för tandvårdssjukdomar. Med detta tillägg skapas därmed ett ekonomiskt skydd vid dessa tillfällen.

Reseförsäkring

En resa är köpt för 12 000 kronor och dagen före avfärd blir katten sjuk… Ordinarie avbeställningsskydd kommer inte ge ersättning då den enbart ger ersättning för olycka/sjukdom hos resenär eller nära anhörig.

Med detta tillägg ersätts resekostnaden om personen behöver vara hemma och ta hem om en alvarligt sjuk eller skadad katt. Veterinärintyg brukar krävas som intygar att katten är så sjuk att löpande omvårdnad krävs.

Användbarhet

Om katten avlider eller förlorar specifika egenskaper kan ersättning ges. Med ”specifika egenskaper” menas praktiska egenskaper exempelvis att katten använts för avel. Detta tillägg finns även på hundförsäkringar och omfattar då exempelvis egenskapen ”jakt” eller att vara ”ledhund”. Det är betydligt mer sällan som den tecknas till en kattförsäkring.

Ingår ibland i ordinarie kattförsäkring

Ovan visas några av de vanligaste tilläggen till en kattförsäkring. En del försäkringsbolag väljer att göra ”paketlösningar” där vissa av dessa ingår. Kunden kan därmed enbart välja på tre olika försäkringspaket. Andra bolag väljer att erbjuda en mycket stor flexibilitet för sina kunder. I grunden erbjuds en kattförsäkring och sedan får den byggas ut med valfria tillägg.

När olika alternativ jämförs är det alltså viktigt att se på vad som ingår och vilka ytterligare kostnader som uppkommer om tillägg önskas. Bäst jämförelse sker om liknande ekonomiskt skydd ställs mot varandra, något som inte alltid är lätt då uppläggen kan se något olika ut.

Kategorier Ny

En bra och professionell moderator ska…

Vad skiljer en professionell moderator mot en ”halvbra”? Framförallt handlar det om kunskap och erfarenhet.

En professionell moderator ska…

 • vara väl förberedd
  Att vara väl påläst är A och O. En moderator kan exempelvis leda en debatt, paneldiskussion eller ett företagsevent. Oavsett är det viktigt att läsa på om det samtalet kommer att handla om. Detta både för att själv undvika fallgropar och för att kunna ställa de frågor som verkligen gör att diskussionen går på djupet.
 • inte märkas
  Det är inte alltid som publiken tänker på att det är en professionell moderator – vilket även är ett resultat av dess kompetens. Det är inte tänkt att personen ska ta plats och hamna i ”strålkastarljuset” utan lyfta fram deltagarna i diskussionen. Däremot finns ett stort ansvar att få diskussionen att löpa på strukturerat så att åhörarna kan få ut något av det. Lite förenklat kan sägas att ingen minns en professionell moderator men alla minns en oprofessionell…
 • vara en god lyssnare
  De som är med i en debatt/diskussion vill känna sig hörd. Det handlar därmed inte bara om att ge statiska frågor utan att även lyssna och utifrån de svar som ges kunna ge passande följdfrågor och följa upp de svar som ges.
 • kunna ställa påstående mot varandra
  Utan att ta ställning ska en professionell moderator kunna ställa påståenden mot varandra och på detta sätt låta åhörarna ta ställning till de åsikterna. Att ”bena ut” vad diskussionen egentligen handlar om och förtydliga de olika åsikter som kommer upp under diskussionen.

Så vet du att moderatorn är professionell

Som visas ovan finns höga krav på en person för att dess arbete som moderator kunna utföras på ett riktigt proffsigt sätt. Men hur vet kunden i förväg att de kan förvänta sig ett gott resultat? Eftersom det är en tjänst som säljs är det svårt att kontrollera i förväg men genom att se på kundbas och referenser går det att se vad som kan förväntas.

På moderatorns hemsida finns det ofta referensföretag. Företag som varit nöjda med uppdraget och som därmed ställer upp som referens. Vad är de för slags företag? Hur stora är de? Kan de kontaktas? Det går även att läsa på hemsidan för att få en bild av hur personen jobbar och inom vilka områden som personen varit aktiv tidigare.

Att välja sim-kort för barn

I takt med att det har uppstått flera nya operatörer på den svenska marknaden har också särskilda abonnemang tagit fart. Det finns numera till exempel abonnemang särskilt avsedda för barn, seniorer och studenter. I den här artikeln ges en översikt av vad som skiljer simkort för barn från andra abonnemang.

Fördelar med simkort för barn

En av de tydligaste fördelarna med abonnemang för barn är att de vanligtvis är lägre prissatta. Detta beror i sig till stor del på att mängden surf kan vara ganska låg. Det finns dock också alternativ där operatören erbjuder så mycket som 100 GB i månaden, vilket kan vara mer relevant för äldre ungdomar snarare än för yngre barn. Förutom månadskostnaden är de två nedanstående punkterna viktiga att jämföra när man väljer simkort för barn:

 • Surfmängd: om barnet använder mobilen till att strömma videor på exempelvis Youtube krävs mer surf, runt 50 GB, än om barnet endast använder den till mindre krävande aktiviteter. I det senare fallet är runt 10 GB ett bra riktmärke. Notera dock att detta är mycket beroende på vad barnet använder mobilen till. Vidare går det att ändra surfmängden via operatören om man efter ett tags användande upptäcker att det är för mycket eller för lite.
 • Bindningstid: det kan vara särskilt bra för barn att inte ha bundna abonnemang, eftersom detta minskar flexibiliteten. Som tur är erbjuder de flesta operatörer idag obundna abonnemang för barn, men det kan ändå vara bra att kontrollera vid jämförelse.

Kontantkort vs abonnemang

Medan det tidigare var mycket vanligt att låta barnens telefoner ha kontantkort snarare än abonnemang, har abonnemangen tydligt övertagit idag. Nackdelen med kontantkort är att de måste toppas upp med jämna mellanrum, vilket kan kännas bökigt i jämförelse med abonnemang. I och med att många operatörer idag erbjuder barnabonnemang som har så kallade kostnadsspärrar, finns ingen direkt anledning att inte välja abonnemang. Kostnadsspärren gör att det går att begränsa kostnader till endast abonnemanget, medan andra typer av betalsamtal nekas automatiskt. När man jämför simkort för barn är det bra att ha detta i åtanke, om det är en tjänst som är intressant. Många jämförelsesajter tydliggör om operatören erbjuder abonnemang anpassade för barn och ungdomar.

Kategorier Ny

Vad kan ett bemanningsföretag för vårdbemanning erbjuda?

För läkare, sjuksköterskor, psykologer och annan typ av vårdpersonal finns möjlighet att arbeta för ett bemanningsföretag i stället för som anställd på en vårdinrättning. Det finns flera fördelar med att göra det och för den som är intresserad av att prova finns säkert funderingar kring vad ett bemanningsföretag för vårdbemanning egentligen erbjuder.

I texten nedan finns mer att läsa, där informationen och exemplen är hämtade från ett svenskt bemanningsföretag som arbetar mot vården.

Vad är vårdbemanning?

Med begreppet vårdbemanning menas att läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal hyrs ut av bemanningsföretag, i dom flesta fall för att avlasta och hjälpa till där det behövs. Det kan till exempel råda brist på kompetens inom ett visst område på ett sjukhus och har man inte möjlighet att anställa någon går det i stället att använda sig av vårdbemanning, och enkelt förklarat hyra in den kompetens som saknas.

Det kan till exempel vara nödvändigt för att vissa operationer ska kunna genomföras, vilket i sin tur minskar vårdkön och belastningen för det aktuella sjukhuset.

Exempel på vad som erbjuds

Den som väljer att arbeta inom vårdbemanning hos ett bemanningsföretag blir alltså som en slags konsult, som hyrs ut till olika arbetsplatser, för olika uppdrag. Nedan följer några exempel på vad själva bemanningsföretaget kan erbjuda till sina konsulter.

 • Flexibla arbetstider
  – Som konsult finns möjlighet att själv välja sina arbetstider och arbetsmängd. En del kanske föredrar att endast jobba dagtid, andra kvällar och helger. Konsulterna erbjuds flexibla och mer eller mindre självbestämda arbetstider.
 • Möjlighet att arbeta på annan ort och i Norge
  – Precis som att en konsult inom vårdbemanning själv kan styra sina arbetstider gäller det samma med placering och arbetsplatser. Det är konsulten själv som bestämmer vilka uppdrag denne vill ta på sig och därmed finns även möjlighet att välja ort. Det finns även svenska bemanningsföretag som erbjuder uppdrag i Norge.
 • Utbildning och kompetensutveckling
  – En del bemanningsföretag erbjuder sina konsulter utbildning och kompetensutveckling. Detta gynnar både konsulterna, som får fler meriter, och bemanningsföretaget som får högre kompetens på sina konsulter.
 • Bra lön
  – Dom läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som arbetar som konsulter inom vårdbemanning har ofta högre löner än vad som kan erbjudas vid fast anställning. Detta gör att det går att arbeta mindre men ändå få lika mycket, eller kanske till och med mer betalt för sitt arbete.

Snygga bokstavstavlor – praktiska och dekorativa inredningsdetaljer

Snygga bokstavstavlor fyller flera funktioner. Det är ett praktiskt sätt att skriva upp information och dessutom är det riktigt dekorativa inredningsdetaljer som passar i alla typer av miljöer. Dom är vanliga inslag på både restauranger och caféer och ger en retrokänsla, till skillnad från dom digitala skärmarna som ofta syns idag.

Dessa snygga Bokstavstavlor från tillverkaren Skyltab finns att köpa från företaget Signimport.

Bokstavstavlor på restaurang, café eller i hemmet

Praktiska och snygga bokstavstavlor finns i olika modeller men en klassisk sådan är en som är tillverkad av filtmaterial och med skåror att fästa dom olika bokstäverna i. Dessa är perfekta för att skriva menyer, priser och annan liknande information på, i till exempel restauranger och caféer. Bokstavstavlor passar dessutom till dom flesta stilarna och är inte bara praktiska, utan fungerar samtidigt som en dekorativ inredningsdetalj.

En fördel med bokstavstavlorna är att det går att skriva vad som helst, samtidigt som det är enkelt att byta ut texten vid behov. Det finns även en del tillbehör att hitta till tavlorna, så som:

 • Golvstafflin – att ha snygga bokstavstavlor på
 • Bokstäver och texten – extra bokstäver som säljs separat, till exempel om dom nuvarande inte räcker till

Ett golvstaffli är även det en dekorativ detalj men passar perfekt där tavlan inte kan hängas på väggen och dessa finns att hitta i olika färger.

Köp snygga bokstavstavlor på nätet

Snygga bokstavstavlor finns att köpa i en del fysiska butiker men det enklaste sättet att hitta något som passar både behov och önskemål är genom att leta på nätet. Hos en av dom nätbutiker som säljer dessa finns flera olika storlekar att hitta – från stora till små. Bland dom mindre finns till exempel en tavla med måtten 30 x 45 cm och bland dom större finns bland annat storlekarna 80 x 60 cm och 120 x 90 cm. På nätet finns även tillbehören, som nämndes ovan, att hitta.

Samtliga av tavlorna från just denna butik är sådana gjorda av filt och där bokstäverna fästs i skåror. Tavlorna har fina ramar, vilka finns i både silver och som träfärgade. Det finns alltså en hel del att välja bland, för den som föredrar att skriva information på ett mer gammaldags sätt, istället för digitalt.