Idag kan man inte längre prata om länders näringsliv och ekonomi utan att prata om världsmarknader. De ekonomiska marknaderna är så sammankopplade att det inte längre går att titta på olika nationella delar helt separerat från resten. Det som händer i världen påverkar i högsta grad en nations ekonomi. Med detta har de enskilda länderna fått mer möjligheter eftersom marknaderna har blivit större. Man kan idag exportera till flera och importera varor och tjänster från hela jorden. Dock så har konkurrensen även blivit tuffare i och med marknadernas tillväxt. Hur ser egentligen Sveriges roll ut i världsmarknaden?
Sverige – ett litet land i en stor värld
Sveriges befolkning utgör en dryg promille av hela världsbefolkningen. Vi är en liten fläck på världskartan och man skulle kunna tro att vi vore obetydliga i konkurrensen mot folkrika länder som China och USA. Trots den lilla andelen av världsbefolkningen så har vi en mycket större del i världsekonomin: 1 procent. I förhållande till vår befolkning är detta en enorm andel. Grunderna till detta ligger i Europas historia. Medan andra länder slösade pengar på krig, förblev Sverige neutralt och med en fungerande marknad. I efterkrigstiden fanns det inte mycket konkurrens i Europa på grund av förstörelser men desto fler behov att täckas. Det var där Sveriges ekonomiska utveckling började.
Idag är Sverige ett ledande exportland för olika råvaror och färdiga varor: Trä, metaller, transportfordon, mediciner och IT är våra specialområden. Särskilt inom IT har vi blivit konkurrenskraftiga och med flera nya teknologier, tjänster och metoder.
Framtidens utmaningar och hopp
Trots vår betydande roll i världsekonomin står vi inför utmaningar. Eftersom världsmarknaden ständigt växer och allt fler länder blir starkare i sin ekonomi krymper vår andel av världsekonomin. Exporten har blivit allt viktigare för oss men vi har tappat marknadsandelar internationellt. Världsmarknaden förändras ständigt och Sveriges roll i det hela har självklart påverkats.
I Sverige finns bra utbildning, 35 % av de mellan 25 och 60 år har en högskoleutbildning. Idag står vi dock inför utmaningar inom utbildningen. En av fyra gymnasieelever fullföljer inte sina studier. Dessutom har Sverige världens högsta etableringsålder: 29 år. I början av 1990-talet låg den på 21 år. I Europa har ungdomar generellt sätt väldigt lågt självförtroende för att grunda ett företag.
Trots dessa problem vi står för så finns det hopp. Sverige har stor uppfinningsrikedom och är en av de ledande krafterna inom att utveckla och uppfinna nya teknologier, koncept, varor, tjänster och metoder. Med världen så förändras Sveriges näringsliv konstant. För uppdaterade artiklar rekommenderar vi denna sida om näringsliv.