Frågor och svar om att välja övervakningskamera

För den som ska skaffa övervakningskamera idag finns det en uppsjö av modeller att välja mellan. På många sätt är de lika; de flesta har god upplösning, en smidig mobilapp och smidiga funktioner. På detaljnivå finns det dock skillnader – och dessa skillnader kan ibland vara avgörande.

Hur brett synfält bör en övervakningskamera ha?

Det beror på vad du ska övervaka. Behöver du övervaka brett och det är svårt att hitta en god plats för kameran, så bör du givetvis ha ett bredare synfält. Samtidigt bör man göra en avvägning – med bredare synfält manipuleras bilden och kvaliteten kan bli sämre.

Jämför med titthål i ytterdörrar. Du kan se brett och på nära håll, men det blir väldigt svårt att se vad som sker på avstånd. Vissa kameror har god mjukvara som till viss del kompenserar för det, men det går inte att komma undan. Behöver du övervaka både brett och långt, kanske den bästa lösningen är att skaffa fler än en kamera.

Vad bör jag räkna med att betala?

Vad en övervakningskamera kostar kan variera kraftigt. Det finns mycket enkla modeller som kan köpas för enbart ett par hundralappar. Många väljer att komplettera sitt befintliga larmsystem med en övervakningskamera från sitt larmbolag. Dessa kameror är som regel dyrare än så, men kommer också med fler funktioner och som regel med högre krav på stabilitet.

Det finns en chans att du kan lita mer på den övervakningskamera du får från ditt larmbolag, än den du köper billigt på nätet från butiker som kanske inte ens specialiserar sig på larm och säkerhet. Populära och kvalitativa kameror för privatpersoner (som inte kommer från ett larmbolag) kostar ofta mellan 1 000 och 3 000 kronor.

Vilken upplösning bör kameran ha?

Bland de flesta populära övervakningskamerorna ligger upplösningen ofta på 1080p som lägst, men det finns modeller med 720p. Med 720p kan man identifiera någon som tittar rätt in i kameran i ett ”genomsnittligt” rum. Idag är urvalet så gott att det är en god idé att gå för 1080p som lägst, i synnerhet om din övervakningskamera ska installeras utomhus och troligtvis behöver täcka ett större område.

Exempel på andra upplösningar som kan förekomma är som följer:

  • 1440p
  • 1920p
  • 4K

Avvägning bör ske med budgeten i åtanke.